Kirjoitettu

Runokauppa – lyhyt tie tunteeseen

Kun Saara kertoi minulle ideastaan ruveta myymään runoja yksittäiskappaleina, rakastuin ajatukseen välittömästi. Hyvä runo, siis sellainen oikeasti hyvä, tunkeutuu ihmiseen ytimiä myöten ja useimmiten ravistelee vähän mennessään. Uusia ajatuksia versoo väistämättä, tunteita herää.

Eikä aina tarvitse olla edes niin dramaattinen. Toisinaan hyvä runo on yksinkertaisesti kaunis. Siinä voi olla jokin hymähdyttävä oivallus elämästä tai kielestä. Tai sitten se tuo mieleen jonkun tilanteen, hetken tai ihmisen ja siinä piilee sen kaunes. Ja välillä – ihan joskus vain – tuntuu, että tietää, miltä runon kertojasta tuntuu. Se tuntuu hyvältä.

Runouden vaikeus

Okei, hyvä runo on hyvä runo ja maailma on runokirjoja täynnä. Mihin Avattavaa tarvitaan?

Olin havainnut Saaran kanssa saman asian: kokonaisen runokirjan käsiinsä hankkiminen ja lukeminen on nykyajan ihmiselle liian työläs prosessi. Ellei runous ole jo lähellä sydäntä, sen on vaikea itsestään sydämeen päästä. Lisäksi iso osa runoista on mielestäni turhan vaikeita tai ihan vaan huonoja. Ne eivät kosketa millään tavalla.

Mutta seassa on sellaisia, jotka saavat iloiseksi, itkemään, oivaltamaan – jopa vähän pois tolaltaan. Tällaisten runojen pariin soisi ihmisten löytävän. Tällaisia runoja haluaisin ihmisten lähettävän toisilleen. Tällaisten runojen takia Avattava oli paras bisnesidea, jonka olin ikinä kuullut.

Runokauppa herättää tunteita

 

Hyvä runo tuntuu

Kun Saara meni tupareihin ja luki ääneen erään runoistamme, yleisö liikuttui kyyneliin. Ja kun minä sitten eräissä polttareissa luin saman runon ääneen, pillahti itkuun yleisön lisäksi myös lukija itse. Tunne, jonka runo herättää, on vahva elämys. Vielä vahvempi se on jaettuna.

Suosittelen siis lämpimästi pelkän ojentamisen sijaan lukemaan runon ensin saajalle ääneen. Herättäkää tunteita toisissanne, jakakaa yhteisiä elämyksiä. Täyttäkää illanvietot, istujaiset, kilistelyt ja arkiset hetket sanoilla, jotka ruokkivat mielikuvitusta – ja rakkautta!

Olen edelleen aivan rakastunut Avattavan ideaan ja siksi olen maailman onnellisin, kun saan pyörittää tätä runokauppaa Saaran kanssa. Mistä muualta nimittäin voit tilata postilaatikkoon elämyksiä, tunteita ja iloa?

Elisa
elisa@avattava.fi

PS. Jos muuten sinäkin haluat koskettaa tuparivieraita tai polttariseuruetta, tai ihan vaan läheistä ystävää, voit tilata tuon monia liikuttaneen runon verkkokaupastamme.

Anna jotakin avattavaa!